Algemeen

Kantlijn – Treant zes jaar na de eerste fusie

In eendrachtige samenwerking hebben RTV Drenthe en RTV Noord gewerkt aan een evaluatie van de nu vier jaar oude Treant Zorggroep. In een gedegen stuk werk melden de omroepen dat de fusie tussen de drie ziekenhuizen er eentje was in de categorie tegen wil en dank en komen zij tot de conclusie dat Treant nooit meer is geworden dan de som der delen.

Door Democranarch
Die conclusie komt uit de mond van VVD Kamerlid en zorgwoordvoerder Arno Rutte en mag gerust naïef genoemd worden. Al in 2013 was bekend dat de overgrote meerderheid van de bevolking van Hoogeveen tegen de fusie met Scheper was. Vijftienduizend handtekeningen onder een petitie voor het behoud van volwaardige ziekenhuiszorg in Hoogeveen, een niet mis te verstane uitkomst van een enquête onder de inwoners van Hoogeveen e.o. waaruit bleek dat de fusieorganisatie een behoorlijk adherentieverlies zou lijden, twee gemeenteraden (Hoogeveen en de Wolden) die zich unaniem (!) uitspraken tegen de vervolgfusie met het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal. Wie toen nog geloofde in een zonnige toekomst voor het latere Treant was naïef of een ziekelijke optimist.
* adherentie is het aanbod van patiënten, dat bepalend is voor de financiële gezondheid van de organisatie

Wat mij betreft is Treant aanmerkelijk minder dan de som der delen. Hoogeveen en Stadskanaal zijn de IC kwijtgeraakt, verloskunde en kinderafdeling zijn gesloten en ingewijden melden dat de Spoedeisende Hulp (SEH) het volgende kindje is dat geofferd zal worden. Volgens insiders blijft in Hoogeveen en Stadskanaal slechts een poliklinische zorglocatie met enkel dagopvang en ondersteunende zorg over. De wens wordt uitgesproken dat lokale bestuurders en de bevolking over hun eigen schaduw heen zullen kunnen springen. Ik vrees dat dit nog wel eens heel moeilijk kan gaan worden.
Het actiecomité in Hoogeveen heeft zich bij de keuze tussen verschillende kwaden ruim een jaar geleden neergelegd bij de onvermijdelijkheid van de afbraak die nu in Hoogeveen plaats vindt. Tegen beter weten in valt slecht te vechten. Maar wij zullen nooit accepteren dat de complexe zorg in ons gebied wordt geconcentreerd aan de uiterste zuidoost grens van het verzorgingsgebied in een ziekenhuis dat met list leugen en bedrog heeft laten zien weinig tot geen respect te hebben voor de inwoners van Hoogeveen (en Stadskanaal, maar ik wil niet voor hen spreken). Ik herinner mij nog een opgetogen Leo L. Schoots, een man die rustig een kwart miljoen euro declareert voor een half jaartje interimwerk. Hij meldde vol trots op RTV Drenthe dat de drie ziekenhuizen van (toen nog) ZLM volwaardig zouden blijven en dat de chirurgen zouden reizen tussen de verschillende locaties.
Toen ik hem confronteerde met de voorspellingen van wijlen Professor Smalhout, dat chirurgen binnen de kortste keren zouden willen opereren op één locatie reageerde hij uiterst bot: “Smalhout is een malloot.” We weten inmiddels wel dat de echte malloten hebben vertrouwd op de blauwe ogen en de mooie woorden van de dieven uit het oosten.

De enige manier waarop Treant zal kunnen overleven is de bouw van een interventiecentrum aan de A28 bij Beilen, nabij de afslag Emmen. Goed bereikbaar vanuit Hoogeveen. Ook voor de meeste zwangere vrouwen. We hebben geen andere optie dan deze. Elke andere optie maakt het logisch om voortaan naar Assen of Zwolle te gaan in plaats van naar een organisatie waar wij geen vertrouwen in hebben.
Toen wij dit iets meer dan een jaar geleden bekend maakten kregen we behoorlijk wat negatieve reacties uit de bevolking van Hoogeveen. Men wil Bethesda terug, zoals dat was. Laat ik daar net zo klip en klaar over zijn als ik over Treant altijd ben (geweest). Bethesda zijn we kwijt en we krijgen het nooit meer terug. En als Treant niet oppast zijn ze straks een reusachtig aantal patiënten kwijt, die ze ook nooit meer terug krijgen.

Geef een reactie

Aankomende evenementen