Collectieve zorgverzekering blijkt sigaar uit eigen doos

Barendrecht – Veel Nederlanders zijn collectief verzekerd voor ziektekosten, bijvoorbeeld via hun werkgever, een patiëntenvereniging of de gemeente. Via dit collectief krijgt men dan een korting op de premie, waarmee de schijn wordt gewekt dat er een voordeel is. De korting is echter veelal een sigaar uit eigen doos, blijkt uit berichtgeving van Zorgwijzer.nl. De korting wordt namelijk gegeven op een polis die van zichzelf al hoog is geprijsd.

Afgelopen maandag bleek uit een enquête van Radar dat collectief verzekerden gemiddeld 10 euro per maand meer betalen voor hun zorgverzekering dan individueel verzekerden. In de uitzending op NPO1 werd daarom geopperd om de huidige (collectieve) verzekering eens kritisch onder de loep te nemen en te kijken of een voordeliger alternatief bestaat.

Afschaffen

Lilianne Ploumen van de PvdA is van mening dat de collectieve zorgverzekering in zijn geheel moeten worden afgeschaft. Dit type polis draagt volgens haar niet bij aan de overzichtelijkheid van het aanbod. Daarnaast vind ze het niet eerlijk dat er wordt gestrooid met ‘nep kortingen’ die niet op basis van zorginhoudelijke afspraken tot stand zijn gekomen.

“Verzekeraars moeten wat ons betreft één uniforme basispolis aanbieden. Je kunt dan moeiteloos vergelijken tussen verzekeraars en op basis van die polis ook je aanvullend laten verzekeren,” stelt Ploumen.

Overstappen

Volgens een onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit en Autoriteit Consument en Markt (ACM) kunnen Nederlanders gemiddeld 93 euro op jaarbasis besparen door over te stappen van zorgverzekering.

Overstappen is mogelijk tot eind december van dit kalenderjaar. De huidige verzekering wordt automatisch opgezegd door de nieuwe zorgverzekeraar. De nieuwe polis gaat in per 1 januari 2019.

Bron foto en tekst: www.zorgwijzer.nl

Deel dit bericht!

Geef een antwoord