FNV en CNV nemen afstand van actiemiddel in Hoogeveen voor cao Metalektro

Hoogeveen – FNV en CNV Vakmensen hebben kennis genomen van de commotie die is ontstaan na een staking van werknemers van o.a. Fokker, Ardagh en M&G Group in Hoogeveen afgelopen donderdag. Tijdens deze demonstratie werden symbolisch twee ongeladen luchtbuksen omhoog gehouden en kwamen er knallen van een paar rotjes. De symbolische uitingen duurden vijf minuten. Er was in de vroege ochtend geen winkelend publiek aanwezig.

“Het actiemiddel is gekozen in de context van het stuklopen van de onderhandelingen voor een nieuwe cao Metalelektro”, aldus Marijke Eggengoor van FNV Metaal en Pien Zijlstra van CNV Vakmensen. “Wij realiseren ons juist vanwege alle commotie dat het beter zou zijn geweest als we voor een ander actiemiddel hadden gekozen. Opdat hierover geen enkel misverstand kan bestaan; FNV en CNV Vakmensen betreuren de inzet, het meedragen en het publiekelijk tonen van twee ongeladen luchtbuksen tijdens onze stakingsactie op 29 november in Hoogeveen. De beeldvorming die hierdoor ontstaan is, is verkeerd en wij hebben dit niet voorzien. Wij willen hierbij dan ook afstand nemen van de gekozen vorm. Het spijt ons dat burgers van Hoogeveen hier aanstoot aan hebben genomen.”

Toekomstbestendige cao Metalektro
De inzet van FNV Metaal en CNV Vakmensen is een goede cao voor alle medewerkers bij de talloze grootmetaalbedrijven. De bonden eisen een toekomstbestendige cao met een jaarlijkse loonstijging van 3,5% en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren. Ook willen de bonden een zogenoemd generatiepact en maatregelen om duurzame inzetbaarheid van de metaalwerkers te vergroten. Ook moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering. Daarbij hoort dat de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.
De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals Fokker, ASML, DAF, Siemens, Scania, Thales en Damen Shipyard.

Burgemeester noemt demonstratie FNV en CNV volstrekt ontoelaatbaar

Deel dit bericht!

Een gedachte over “FNV en CNV nemen afstand van actiemiddel in Hoogeveen voor cao Metalektro

  • 4 december 2018 om 23:14
    Permalink

    Ik denk dat ze in de grootmetaal deze bescheiden looneis van 3,5% gewoon in moeten willigen. De komende jaren zullen de looneisen veel hoger zijn, 7% of 10%. En de vakbond is slap dat ze bij de eerste de beste kritiek al overstag gaan en zeggen: sorry, zo hadden we het niet bedoeld. Heb je er nu van te voren wel of niet over nagedacht wat je ging doen? Nou dan.

Geef een antwoord