Hoogeveners dumpen radioactief afval

Hoogeveen: Twee inwoners van Hoogeveen zijn door de politierechter veroordeeld tot taakstraffen, voorwaardelijke celstraffen en tot het betalen van een schadevergoeding wegens het dumpen van radioactief afval. Een van de verdachten werd bij verstek veroordeeld.

Het afval werd door de mannen ingeleverd als ‘oud ijzer’ bij een recyclingsbedrijf in Zuidwolde dat geen beschikking had om radioactieve metingen te verrichten. De mannen ontkenden op de hoogte te zijn geweest van de straling. Ze werden achterhaald via camerabeelden.

De officier van justitie was van mening dat de mannen ‘professionals’ op het gebied van oud ijzer waren en dat ze onderzoek naar mogelijke straling hadden moeten doen.

De rechter vond opzet echter niet bewezen en kwam tot lagere veroordelingen dan het O.M. had geëist. De Hoogeveners werd respectievelijk veroordeeld tot taakstraffen van 160 uur en 80 uur, beiden met een maand voorwaardelijke gevangenisstraf, en moeten het recyclingsbedrijf in Zuidwolde een schadevergoeding van € 7.500,- betalen.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord