In de winter neemt het aantal inbraken toe: neem maatregelen

Hoogeveen  – De wintertijd is onlangs ingegaan. Wintertijd is ‘inbraaktijd’. De meeste inbraken vinden plaats van november tot en met februari. ’s Avonds is het eerder donker en heeft de inbreker meer gelegenheid om zijn slag te staan.

Om die reden is 1 november het Donkere Dagen Offensief van start gegaan, een landelijke campagne van de politie om inwoners waakzaam te maken voor inbraken en tips te geven om het te voorkomen.

TIPS VOOR IN EN OM HET HUIS

Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. – Sluit altijd uw ramen en doe de deur op slot. Ook als u even het huis uit gaat. – Laat ’s avonds een lamp aan, zodat het lijkt alsof iemand thuis is. Dit kan bijvoorbeeld met tijd- of schemerschakelaars. – Leg kostbare apparatuur (laptop, pc, tablet, mobiel) uit het zicht. – Bewaar niet te veel contant geld in huis. – Maak afspraken met uw buren om op elkaars huis te letten als u voor langere tijd weg bent. – Heeft u struiken rondom uw huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.

WHATSAPP-GROEP MET BUREN

Via een WhatsApp-groep wisselt u gratis informatie uit over uw buurt. Bijvoorbeeld over een inbraak, of iemand die zich verdacht gedraagt. Zo helpt u mee aan een veiligere buurt en kunt u inbraken voorkomen. Meer informatie of aanmelden kan via de Stichting WhatsApp Buurtpreventie: www.wabp.nl.

BURGERNET

Bij Burgernet krijgt u een spraak- of sms-bericht met de vraag om uit te kijken naar een persoon of voertuig. U kunt ook zelf naar de meldkamer bellen via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. Zo werkt u samen met de gemeente en de politie aan het voorkomen van inbraken. Meer informatie of aanmelden: www.burgernet.nl.

BEVEILIG UW WONING

– Gebruik goedgekeurde sloten en sluitingen op uw ramen, (garage)deuren en lichtkoepels. Deze herkent u aan het SKG®-logo met sterren. – Zorg voor een anti-inbraakstrip bij de voor- en achterdeur. Hierdoor kan er niet zomaar een breekijzer of schroevendraaier tussen de deur en het kozijn worden gestoken. – Maak het gemakkelijk om te zien wie er voor uw deur staat, met glas naast de deur of een deurspion. Dit is een klein gaatje in de deur met een lens waar u doorheen kunt kijken. Er zijn ook digitale deurspionnen, waarbij u op een beeldscherm ziet wie er voor de deur staat. – Zorg voor goede buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar of bewegingssensor. Denk ook aan de brandgangen achter uw huis. – Schakel een Politiekeurmerk-expert in en haal een PKVW-certificaat Beveiligde Woning. Dit bedrijf onderzoekt samen met u of uw woning genoeg beveiligd is. Na eventuele aanpassingen krijgt u een Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Woont u in een huurwoning en wil u uw huis beter beveiligen? – Neem dan contact op met de woningcorporatie. –

Deel dit bericht!

Geef een antwoord