Succesvol filmfeest voor jongeren in VUE-cinema

Hoogeveen: Afgelopen zondag 18 november werd het 9e Jongeren Filmfestival gehouden in de VUE-cinema in Hoogeveen. Na de opening door wethouder Erik Giethoorn werden films vertoond, ingezonden door jonge amateurfilmers uit heel Nederland en uit België, maar vooral uit de omgeving van Drenthe.

Er waren dit jaar maar liefst 25 films geselecteerd. De diversiteit was groot, van korte speelfilmpjes tot complete documentaires. De films waren van goede kwaliteit en tot het eind toe bleef de zaal vol. Alle ingezonden films werden door een deskundige jury beoordeeld. In de jury zat minimaal een jongere, een persoon uit de filmwereld en een geaccordeerd jurylid van de NOVA. Er werd in drie categorieën gejureerd: jongeren tot 16 jaar, jongeren van 16 tot 19 jaar en 19 tot en met 23 jaar.

De beste film gaat direct door naar het landelijke NOVA-festival dat volgend jaar in Zeist georganiseerd wordt door de NOVA. Het is dan zelfs mogelijk dat die film doordringt tot het wereldfestival voor amateurs (de UNICA).

De uitslag van het festival was als volgt:

In de leeftijdscategorie tot 16 jaar: 1ste prijs voor Simon Koole  met de film Luna  (Steenwijk), 2de prijs voor Bo Naber en Nikè Hoekstra met de film Waves (Apeldoorn)

Leeftijdscategorie 16 tot 19  jaar: 1ste prijs voor Tim de Vries met de film geruisloos verliefd. (Peize), 2de prijs voor Juul Rikkers met de film What you know (Beilen )

Voor de leeftijdscategorie 19+: 1ste prijs voor Flore Pensaert met de film In de wolken, 2de prijs voor Flore Pensaert met de film Metoo (Belgié )

De prijs voor de beste acteur is gegaan naar : Melissa Halmingh met de film Halte (Kolham), prijs voor de beste actrice is gegaan naar : Simon Koole met de film Luna (Steenwijk).

De prijs voor het mooiste en meest bijzondere camerawerk is gegaan naar  Tim de Vries met de film Geruisloos verliefd.(Peize), prijs voor de beste geluidstoepassing is gegaan naar Flore Pensaert met de film In de wolken (België). Het laureaat was voor Tim de Vries met Geruisloos verliefd (Peize). De publieksprijs was voor Jahlyssia Withagen met de film Dead Heroez  (Hoogeveen).

Het festival is enig in zijn soort op het gebied van de kunstvorm filmen voor jongeren tot en met 23 jaar. De organisatie was in handen en vond plaats in nauwe samenwerking met NOVA (de regionale en landelijke organisatie voor de amateurfilmers), de Jongerenfilm Studio Beilen, de Bibliotheek en Young TV Hoogeveen. De DJ Jay Jermaine en de dansgroep Dedicated Break Unit.

De bekende vlogger Lexxxus heeft in Bibliotheek Hoogeveen begin september 70 jongeren tips gegeven voor het maken van vlogs. Dankzij de financiële ondersteuning van de gemeente (Jong Hoogeveen) is dit festival mogelijk gemaakt.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord